Resum
Les selenoproteïnes són proteïnes que incorporen l’aminoàcid selenocisteïna a la seva estructura primària. La particularitat d’aquest aminoàcid és que l’àtom de sofre que normalment trobem a la cisteïna és substituït per un àtom de seleni, un element traça essencial necessari per al desenvolupament de diverses funcions de l’organisme. El canvi de sofre per seleni provoca un augment considerable de la reactivitat de l’aminoàcid convertint les selenoproteïnes en importants elements de les reaccions d’oxidació-reducció en els tres dominis de la vida: eucariotes, procariotes i arquees.
En aquest projecte s’ha estudiat la presència de membres de les famílies de selenoproteïnes SelM i SelS en els genomes de 14 espècies de protistes recentment seqüenciats. Amb aquest objectiu s’ha procedit a avaluar la qualitat d’alineaments obtinguts en blastejar les seqüències proteïques de SelM i SelS conegudes anteriorment sobre els genomes a estudiar. Aquest anàlisis ha permès extreure conclusions vàlides sobre la presència o no de membres de les famílies SelM i SelS en els genomes estudiats.
Un cop completat l’estudi s’ha constat que no existeixen selenoproteïnes de la família SelM en cap dels genomes de protistes estudiats. Tot i així, durant el projecte s’ha observat que el software de detecció de Selenoproteïnes SelenoProfile identifica membres de SelM en els genomes de dos dels protistes estudiats, D. discoideum i D. fasciculatum. Després d’un anàlisi amb profunditat s’ha observat que l’alineament obtingut per a aquests microorganismes correspon en realitat a la família de selenoproteïnes Sel15, la qual comparteix amb SelM un mateix domini proteic. Per això podem concloure que cap dels protistes estudiats presenta proteïnes de la família SelM però si de la família Sel15 i que SelenoProfile s’equivoca al alinear-les com a SelM. Pel que fa a la família SelS, utilitzant una màster sequence, s’ha pogut identificar la presència d’un hipotètic homòleg en cisteïna en el genoma d’S. artica i d’una selenoproteïna SelS en el genoma de C. fasciculata.