Introducció

Els protists són el regne dels organismes més simples amb cèl·lules individuals i eucariotes. Aquest regne va ser proposat per primer cop pel biòleg alemany Ernst Heinrich Haeckel.

Els protists estan representants per moltes línies evolutives, els límits dels quals són difícils de definir. La majoria d’aquests organismes són unicel·lulars i microscòpics, encara que també n’hi ha que formen colònies. Aquesta organització, la qual és més complexa, es troba més a prop d’organismes pluricel·lulars superiors i indiquen que aquests van evolucionar a partir d’ancestres protists.

Per tant, els protists es poden considerar un regne intermedi, i agrupen des dels organismes unicel·lulars eucariotes i les colònies simples, fins algunes algues superiors i grups de transició. Aquests últims són pluricel·lulars, però manquen de l’organització complexa en teixits, típica de les plantes, animals i fongs superiors.

Es consideren tres grups principals de protists:

Els protists que hem utilitzat en aquest treball són els següents:

Albugo laibachii Nc14

Es tracta d'un fong del gènere albugo que es caracteritza per ser patogen de plantes.

Torna a dalt









Astrammina Rara

És un gran protozu foraminífer aglutinat amb un nucli únic gegant. Aquests protozous són típics de les zones Antàrtiques. Es caracteritzen per utilitzar una xarxa de pseudopodis que li permeten digerir metazoous.

Torna a dalt







Crithidia fasciculata

És un paràsit monogenètic dels insectes que pertany a l’ordre de Trypanosomatidae.
Es caracteritza per tenir dues formes morfològiques, una de forma lliure i una altra de forma inmòvil.

Torna a dalt







Dictyostelium discoideum AX4

Coneguda com la floridura del fang, Dictyostelium discoideum és una ameba que viu al sòl i a la fullaraca i que pertany al fílum Mycetozoa.
Aquest protista és una ameba unicel·lular que es multiplica per divisió binària. Quan les cèl·lules manquen de nutrients inicien un programa de desenvolupament que inclou la diferenciació, la morfogènesi, la competició i la mort cel·lular.

Torna a dalt





Dictyostelium fasciculatum

És un organisme que pertany al fílum Amoebozoa i que creix ràpidament al medi i es troba àmpliament distribuït.

Torna a dalt









Fragilariopsis cylindrus 

És una alga microscòpica (diatomea) que es troba en aigües marines i en aigües gelades de l’Àrtic i l’Antàrtic. Forma part del fotoplàncton polar.











Gregarina niphandrodes

Aquest organisme és un protozou apicomplexe (Eugregarinida) paràsit del tub digestiu o de la cavitat corporal de determinats invertebrats.

Torna a dalt









Ichthyophthirius multifiliis G5

És un protozou ciliat paràsit de peixos d’aigua dolça que pot infectar gairebé a qualsevol peix.
Es localitza a la pell i inicia el seu cicle de desenvolupament, produint un quist visible de color blanc, que en madurar explota alliberant nous paràsits que infecten a altres exemplars.

Torna a dalt







Leishmania donovani

La Leishmania donovani és un paràsit hemoflagelat que pot provocar leishmaniasi visceral (kala azar) però generalment només es dóna en pacients immunocompromesos provocant-los una infecció profunda. Els principals reservoris d’aquest paràsit són els gossos i els rosegadors.

Torna a dalt







Leishmania tarentolae

És un paràsit de vertebrats tant de sang calenta com freda que provoca la malaltia de la Leishmaniasis i utilitza la mosca com a vector.

Torna a dalt









Physarum polycephalum 

És un protozou del fílum Choanoza que viu en zones ombrívoles, fredes i humides, sobretot en les fulles i els troncs en descomposició.
És un dels protistes més utilitzats com a model per a estudis del moviment ameboide i la motilitat cel·lular.

Torna a dalt







Phytophthora capsici 

És un fong filamentós patogen que afecta a diferents famílies de plantes, com les lleguminoses o les solanàcies produint-los putrefacció.
Es pot transmetre tant amb l'aigua de reg com amb l'aigua de la pluja. A més, aquest protist requereix alta humitat i altes temperatures

Torna a dalt







Sphaeroforma arctica 

És un organisme unicel·lular del grup Ichtyosporea.
La seva principal característica és que forma aglomeracions de fins a 150 cèl·lules per divisió clonal sincital a partir d’una primera cèl·lula, les quals es cel·lularitzen i posteriorment es dispersen.

Torna a dalt







Trypanosoma congolense 

Trypanosoma congolense és un paràsit extracel·lular del torrent sanguini i es considera un dels principals obstacles per a la producció del bestiar a Àfrica.

Torna a dalt