Resum
El desenvolupament de programes informàtics pel rastreig de seqüències determinades en les bases de dades genòmiques disponibles per a la comunitat científica ha suposat una revolució en la forma d’entendre la Biologia del segle XXI.
En el desenvolupament d’aquest treball hem emprat una sèrie d’eines bioinformàtiques (BLAST, Exonerate, GeneWise, T-Coffee, SECISearch, entre d’altres) per tal d’identificar dues famílies de selenoproteïnes, MsrA i SelR, als genomes de 13 protistes diferents que han estat seqüenciats aquest any. La dificultat en la cerca de selenoproteïnes rau en el fet que contenen selenocisteïna (Sec o U), el 21è aminoàcid, un anàleg de cisteïna (Cys) en la qual s’ha substituït l’àtom de sofre per un de seleni. La Sec ve codificada pel codó UGA que, generalment, constitueix un codó d’STOP. Tanmateix, en presència d’una estructura tridimensional en forma de loop, la SElenoCystein Insertion Sequence (SECIS), a l’extrem 3’ no traduït dels gens, la maquinària de traducció de selenoproteïnes és reclutada i s’evita la terminació. Per aquest motiu, l’anotació de les selenoproteïnes sol ser incorrecte i ha de ser corregida un cop trobades.
Pel que fa a MsrA i SelR, ambdues selenoproteïnes són enzims metionina sulfòxid reductasa (Msr) i, com la majoria de les selenoproteïnes descrites, juguen un paper important en la regulació de l’estrés oxidatiu. Hem trobat 2 selenoproteïnes de la família de MsrA als genomes de P. tricornatum i T. trahens, així com 13 homòlegs amb Cys de MsrA i 14 de SelR en els genomes d’altres protistes. Per tant, els resultats aquí presentats poden ser rellevants d’una banda, per a l’estudi de la protecció contra l’envelliment per dany cel·lular causat per reactive oxygen species (ROS) i la regulació de les vies de senyalització en les participen, i, d’altra banda, per l’estudi de les relacions filogenètiques entre els protistes en funció de la conservació de les selenoproteïnes.