Abstract

Les selenoproteïnes representen una part del proteoma present en els tres dominis de la vida. Aquestes es caracteritzen per presentar almenys un residu de selenocisteïna (U o Sec), el 21è aminoàcid codificat pel codó d'aturada UGA. És per això que es requereix una maquinària enzimàtica complexa per reconèixer i inserir aquest residu en una seqüència proteica. A més, la presència d'un element SECIS a la regió 3'-UTR dels ARNm que codifiquen per a les selenoproteïnes és essencial per aconseguir el seu reconeixement.

L'objectiu d'aquest projecte ha estat predir les selenoproteïnes i la maquinària associada d'Ammotragus lervia mitjançant mètodes bioinformàtics (com tBlastn, Exonerate, Genewise, Seblastian i T-Coffee) que han permès comparar el genoma d'aquest mamífer amb el selenoproteoma de Homo sapiens i Bos taurus. Els alineaments de seqüència obtinguts amb aquestes espècies de referència i la caracterització dels candidats SECIS (segons el programa online SECISearch3) han proporcionat un primer enfoc sobre la conservació i la composició del selenoproteoma d'Ammotragus lervia.

L'anàlisi realitzada ha donat lloc a la identificació de 23 selenoproteïnes, 11 homòlegs que contenen Cys i 7 proteïnes de maquinària de síntesi en Ammotragus lervia. Aquests resultats representen una contribució més per a la caracterització del selenoproteoma d’organismes de mamífers i vertebrats.

Pompeu Fabra University (Barcelona)