Plasmodium berghei

P. berghei pertany al grup de 4 espècies de Plasmodium que infecten rossegadors a l'Àfrica central. Aquestes espècies són: P. vinckei, P. chabaudi, P. yoelii i P. berghei.

La distribució geogràfica d’aquestes és la següent:


Distribució geogràfica de les espècies de Plasmodium

Aquestes quatre espècies no interhibriden en condicions normals i poden ser distingides per petites variacions tant en la morfologia com en el desenvolupament. Així mateix difereixen en la seva distribució geogràfica i el patró de iso-enzims. Tot i això, en laboratori, sí que s'ha aconseguit el seu creuament.

L'espècie de Plasmodium berghei fou descoberta l'any 1949 per Vincke i Lips.

P. berghei no infecta a humans ni a cap dels seus animals domèstics, tot i això, les característiques de la malària que presenten els rosegadors són les mateixes que la humana provocada per P. falciparum o P. vivax. A més a més, les característiques del seu cicle vital, fisiologia i estructura són anàlogues a la del paràsit humà, fet que permet la comparació entre les espècies i l'extrapol·lació de resultats. És aquesta la raó per la qual aquestes espècies s'utilitzen com a models per estudiar la malaltia en humans.

S'ha pogut determinar que cada espècie de paràsit té predilecció per envair un tipus o un altre de cèl·lules sanguínies. En aquest sentit, P. berghei infecta principalment reticulòcits.


Eritròcits infectats per Plasmodium