Abstract



    El seleni és un micronutrient essencial que es troba a les selenoproteïnes. Aquestes presenten selenocisteines, que és considerat l’aminoàcid 21, i està codificat pel codó stop UGA. Aquestes proteïnes juguen un paper molt important pel que fa a la senyalització Redox, la defensa antioxidant, el metabolisme de les hormones tiroidees i la resposta immune. Per tant, són crucials pel correcte funcionament de l’organisme (22).

    L’objectiu d’aquest treball és determinar el selenoproteoma de Xiphophorus Couchianus, que inclou selenoproteïnes, homòlegs amb cisteïna i gens de maquinària que intervenen en la seva síntesi.

    L’anàlisi es va dur a terme utilitzant eines bioinformàtiques que van permetre comparar el genoma de Zebrafish amb el genoma d’interès. L’ús de Zebrafish com a genoma de referència és degut a l'estreta relació evolutiva entre els dos, amb el que s’observa un alt grau de conservació. En conjunt, això va permetre analitzar les seqüències en funció de la seva homologia.

    Aquest estudi pretén contribuir en identificar selenoproteïnes en diferents organismes, ja que estan distribuïdes en diferents regnes, i entendre els mecanismes d’evolució que han seguit al llarg de milers d’anys.