S’anomenen selenoproteïnes aquelles proteïnes que inclouen algún residu de selenocisteïna (Sec o U). Són anomenades el 21è aminoàcid proteinogènic Estan codificades pel codó UGA, que alhora és un codó de parada. Per aquesta raó, és molt dificil la seva caracterització i es requereix una maquinària específica que s’encarregui de tornar a codificar aquest codó, impedint que s’aturi la traducció. Els resultats que analitzarem provenen de la base de dades SelenoDB, d'on hem extret queries provinents d'animals amb relatiu grau de parentesc filogenètic. Amb tot, procurarem obtenir prediccions per a les selenoproteïnes a partir de les queries. Esperarem un diferent nivell de semlança entre les diferents proteïnes d'acord amb el grau de proximitat filogenètica entre les espècies.
Anàlisi de les proteïnes que intervenen en la síntesi de les Selenoproteïnes. El seu objectiu principal és evitar el reconeixement del codó de parada com a tal i substituir-lo per la incorporació d'una selenocisteïna al seu lloc (i posteriorment seguir amb la traducció).
El més destacable dels homòlegs en cisteïna és el canvi d'aminoàcid d'U a C. Amb aquest canvi, deixa de categoritzar-se com una selenoproteïna. No obstant, aquest canvi no té un efecte predefinit en l'activitat de la proteïna sinó que pot resultar en efectes imprevisibles. Segons s'ha pogut comprovar, la substitució U -> C tant pot potenciar l'activitat com provocar una quasi inactivació.