ANÀLISI EXTRA

En aquest apartat col·loquem alguns gràfics que mostren resultats que trobem que són útils per a la nostra anàlisi. Algund d'ells són profunditzacions les dades per a Homo sapiens, amb conclusions útils per als altres genomes.


A tots els genomes hem fet una anàlisi de la freqüència de repeticions per tipus d'aminoàcid segons la classificació de Lehninger. A aquesta gràfica mostrem (per al cas d'Homo sapiens), la comparació entre aquesta freqüència en proteïnes repetides respecte tot el genoma humà sencer. Es pot observar clarament que existeix una gran disminució tant dels aminoàcids bàsics com dels hidròfobs en aquelles proteïnes amb proteïnes amb repeticiones (sempre més gran del 25%). En canvi, podem veure que els aminoàcids àcids i hidrofils estan sobrerepresentats respecte el genoma humà sencer (per al cas dels àcids és del 60%!).
En aquesta gràfica de columnes s'hi pot observar la desviació de la mitjana de longitud de cada aminoàcid del genome d'Homo sapiens respecte la mitjana de longitud dels 20 aminoàcids. Podem veure que nomès dos aminoàcids són "els encarregats" de mantenir la mitjana alta, és a dir, H i Q (el cas de M és diferent, ja que només n'hi ha dues repeticions). Destaca el cas de Q, amb unes repeticiones més d'un 25% més llargues que la resta.
En aquests cas la gràfica mostra el mateix que pel cas anterior però agrupant els aminoàcids segons la seua freqüència. Veiem que hi ha diferències importants. El grup dels menys freqüents té una mitjanamenos frecuentes tiene una media más corta: en Homo sapiens los aminoácidos con pocas repeticiones suelen ser, además, casos de repeticiones cortas.
En aquesta gràfica s'ensenya el logaritme de la freqüència de casos de cada longitud (de 5,6,7...) d' Homo sapiens per a cada longitud. Podem observar que hi ha un descens pronunciat descens en el número de casos segons n'augmentem la longitud, fins a arribar a la zona dels aminoàcids de 15 a 25 unitats de repetició. Després tornen a baixar els casos de més de 25 aminoàcids, amb alguns aparicions de casos més concrets. Especulem que els casos de d'entre 15 a 25 unitats de longitud de repetició poden tenir algun sentit biològic i, per això, es permeten i en veiem una sobrerepresentació (el logaritme deixa de caure en picat).
Aquesta gràfica mostra per a tots els 4 genomes el número de proteïnes amb repeticions extrallargues, és a dir, de més de 30 aminoàcids. La dada és espectacular: el 80% d'aquestes repeticiones es donen a Fcugu rubripes (veure'n més a l'anàlisi de Fugu rubripes .

TORNAR A L'INDEX DE RESULTATS


CONTINGUTS DE LA WEB

Urko Martinez Marigorta & Ixabel Mendizabal Ezeizabarrena