Càncer de Bufeta

Incidència i Causes

El càncer de bufeta és el càncer urogenital més freqüent en la dona i el segon en l’home (després del de pròstata). Sent en aquest darrer tres cop més freqüent que en la dona.

Fins ara, el patró més comú de persona amb càncer de bufeta era un home de més de 50 anys, fumador i treballador en indústries que utilitzen components cancerígens com la pintura, imprentes, metalls pesats, etc. Això pot estar canviant en els darrers anys amb l'augment considerable de dones fumadores, ja que el tabac és el principal factor de risc, donat que entra pels pulmons però s'elimina per l'orina. Així, s'ha passat d'un 1% a un 3-5% de dones afectades de càncer de bufeta.

Altres causes són:

Símptomes

Malgrat la simptomatologia no és específica, els quatre símptomes principals són:

Diagnòstic

Etapes del càncer

Tractament

Cirurgia

Consisteix en l'extracció del càncer. Existeixen diversos mètodes:

Radioteràpia

Destruir les cèl·lules canceroses amb radiacions X d'alta energia.

Quimioteràpia

Pot ser utilitzada després de la intervenció quirúrgica per assegurar l'eliminació total de les cèl.lules canceroses.

Teràpia biològica

S'utilitzen materials produïts pel mateix cos o fabricats en un laboratori per augmentar, dirigir o reestablir les defenses naturals contra la malaltia.

Teràpia fotodinàmica

Consisteix en l'ús de la llum i medicaments especials per destruir les cèl·lules canceroses. El medicament sensibilitza aquestes cèl.lules a la llum. Aquest tractament s'utilitza en les etapes inicials del càncer.

Pronòstic

Més d'un 70% dels tumors superficials solen resorgir localment en els 5 primers anys. Només un 20% deriven a un càncer invasiu.

El pronòstic depèn de l'estadi. És pitjor en aquells tumors en els quals hi ha afectació ganglionar o metàstasi a distància. En aquests casos, L'índex de supervivència en 5 anys, , oscil.la entre el 10-20%.

Prevenció

La millor forma de prevenir el càncer de bufeta és el control mèdic.

També és important aplicar sistemes de protecció i seguretat laboral en treballs relacionats amb la indústria química, tèxtil...

Com hem dit el tabac és el major factor de risc, així doncs, la millor prevenció és no fumar.


tornar cap a dalt